Καθαρά Δευτέρα: Θερμίδες και θρεπτικά συστατικά των αγαπημένων παραδοσιακών τροφών

Με πρωταγωνιστή την λαγάνα και το χαλβά, αλλά και την ταραμοσαλάτα, τις ελιές, τα όσπρια και τα θαλασσινά. Το γεύμα της Καθαρής Δευτέρας είναι πλήρες και θρεπτικό.

Τι να επιλέξω;;;

ΧΑΛΒΑΣ

Τρόφιμο που προέρχεται από το άλεσμα του σουσαμιού, μπορείτε να επιλέξετε σκέτο, με ξηρούς καρπούς, super fruits ή κακάο. Επίσης μπορούμε να το βρούμε και με stevia για όσους φοβούνται λίγο παραπάνω τις θερμίδες της ζάχαρης.  Μια μερίδα χαλβά 30 γρ περιέχει 139 θερμίδες, αλλά και πολλά θρεπτικά συστατικά,  τρόφιμο πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, φώσφορο, μαγνήσιο ασβέστιο και σίδηρο καθώς και  βιταμίνη Ε, νιασίνη και θειαμίνη μπορεί να θεωρηθεί από τα πιο υγιεινά γλυκά, τα καλά του λιπαρά προστατεύουν την καρδιά ενώ οι βιταμίνες του μας χαρίζουν νεανικό δέρμα.

ΛΑΓΑΝΑ

Το παραδοσιακό ψωμί της Καθαρά Δευτέρας, περιέχει περίπου 80 kcal στα 30 gr και αυτό με την σειρά του μας δίνει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Πλέον μπορούμε να βρούμε την παραδοσιακή λαγάνα και με διάφορες γεύσεις: με τριμμένη ντομάτα, με ελιές, με λάδι και ρίγανη πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι αυτά τα συστατικά προσδίδουν και έξτρα θερμίδες.

ΕΛΙΕΣ

Όχι μόνο θρεπτικές αλλά και με λίγες θερμίδες έτσι 5 μικρές ελιές να μας αποδίδουν 45 kcal, παίρνουμε όλη την αξία του ελαιόλαδου σε λίγες θερμίδες. Οι ελιές είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, Β12, Β1, Β6, αλλά και σε ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο. Καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Α αλλά και την προβιταμίνη αυτής β- καροτένιο ασκούν αντικαρκινογόνο δράση. Προσοχή μόνο χρειάζεται στην ποσότητα αλατιού που περιέχουν ιδιαίτερα στα άτομα με αυξημένη πίεση.

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Ο ταραμάς η αλλιώς αυγοτάραχο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αλλά περιέχει και πολλά θρεπτικά συστατικά όπως, βιταμίνη D και βιταμίνη Α, μαγνήσιο και φώσφορο και ψευδάργυρο. Για την παρασκευή της ταραμοσαλάτας χρησιμοποιείται ψωμί ή πατάτα, λεμόνι και ελαιόλαδο, προσδίδοντας στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη C  και ω3 λιπαρά οξέα αντίστοιχα, κάνοντας το τρόφιμο υψηλής θρεπτικής αξίας. Επιλέξτε καλύτερα την λευκή ταραμοσαλάτα έτσι ώστε να αποφύγετέ τυχόν χρωστικές.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

Από καλαμάρι, χταπόδι μέχρι χτένια, κυδώνια και μύδια, όλα τα θαλασσινά έχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και μια ποικιλία σε βιταμίνες: A, D, E, αλλά και του συμπλέγματος Β, καθώς και ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως: σελήνιο, ψευδάργυρο,  σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και ιώδιο. Ψητά και όχι τηγανιτά, θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας με θρεπτικά συστατικά χωρίς μεγάλη ποσότητα θερμίδων.

ΟΣΠΡΙΑ

Μια ομάδα τροφίμων πλούσια σε φυτικές ίνες αλλά και πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα σίδηρο και ασβέστιο. Πλήρης τροφή που μπορεί άριστα να συνοδεύσει τα θαλασσινά μας εκείνη την ημέρα. Μπορούμε να τα φτιάξουμε σαλάτα με φρέσκα μυρωδικά και πιπεριές, αλλά και μια ωραία φάβα ταιριάζει ιδανικά με τους θαλασσινούς μας μεζέδες.

Όλα τα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να συνθέσουν εξαιρετικά το τραπέζι στην αρχή της Σαρακοστής, δοκιμάστε από όλα λοιπόν με μέτρο και μην ξεχνάτε τα συνοδεύσετε με την αγαπημένη σας σαλάτα.

Accessibility