Πώς θα καταφέρουμε να περάσουμε διατροφικά “αλώβητοι” τις γιορτές;

Δυστυχώς τα θέματα της διατροφής είναι πολυδιάστατα όλοι μπορούν να εκφράσουν κάποια άποψη για αυτή αφού όλοι τρώμε, όμως τι είναι σωστό και τι είναι λάθος

Αυτές οι ημέρες είναι ακόμη πιο δύσκολες, στην πραγματικότητα όλοι παλεύουμε να κρατήσουμε ισορροπίες. Είναι πολλά ταυτόχρονα, πολλές επιλογές φαγητού, γλυκά και φυσικά αλκοόλ. Τα τραπέζια μας γεμάτα με διάφορα ορεκτικά, παραπάνω από ένα κύριο πιάτο και γλυκά πέρα από τα παραδοσιακά κουραμπιέδες και μελομακάρονα και διάφορα ακόμη μπακλαβάς, γαλακτομπούρεκο, καριόκες, κανταΐφι και ούτε το καθεξής.

H διατροφολόγος – διαιτολόγος Ανδρονίκη Πάντα μίλησε στο πρωινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και απάντησε σε απορίες ενώ έδωσε παράλληλα χρήσιμες συμβουλές:

Η ημέρα όμως των Χριστουγέννων πέρασε και τώρα ετοιμαζόμαστε για την Πρωτοχρονιά, που θα επαναληφθούν τα παραπάνω, τι κάνουμε λοιπόν για να διατηρήσουμε ισορροπίες;

Αυτές τις ημέρες προσέχουμε αρκετά αν όχι πολύ… ένα συνηθισμένο λάθος είναι το εξής: όταν τρώμε την μια μέρα αρκετά, την επόμενη νιώθουμε λιγότερες ενοχές και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να αλλάξουμε τακτική, ναι είναι γιορτές αυτό όμως δεν σημαίνει άφθονο φαγητό, σημαίνει χαρά, οικογενειακές στιγμές, αγαπημένα πρόσωπα και άλλα πολλά για τον καθένα ξεχωριστά.

Μπορούμε αυτές τις ημέρες  να αποφύγουμε το κόκκινο κρέας που περιέχει αρκετό κορεσμένο λίπος γιατί οσονούπω θα το ξαναφάμε. Μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις ημέρες τα γλυκά, δεν είναι απαραίτητο να τρώμε κάθε μέρα από ένα.

Επίσης, μπορούμε να φτιάξουμε ζεστά χειμωνιάτικα φαγητά αφού το καλεί και ο καιρός όπως όσπρια, ελαφριές σούπες λαχανικών από τα οποία απουσιάζει το κορεσμένο λίπος, είναι φτωχά σε θερμίδες όχι όμως και σε θρεπτική αξία.

Από ποια τροφή απέχουμε συνήθως τέτοιες μέρες και χάνουμε τις ισορροπίες μας;

Συνήθως απέχουμε από τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτά όμως μας δίνουν βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και την αίσθηση του κορεσμού που χρειαζόμαστε. Επίσης αυτές τις ημέρες συνηθίζουμε να φτιάχνουμε πολύ ¨βαριές¨ σαλάτες αν μου επιτρέπετε η έκφραση.

Έτσι φορτώνουμε μια σαλάτα με ΄πολύ λιπαρά ¨ dressing¨ ή ρίχνομε μεγάλες ποσότητες τυριού μέσα σε αυτές. Πρέπει η σαλάτα μας να είναι σαλάτα με ελαιόλαδο, ξίδι, λεμόνι, πιπέρια μπορούμε επίσης να ψιλοκόψουμε ένα αποξηραμένο φρούτο να προσθέσουμε μήλο, ρόδι και να γίνει εξίσου εντυπωσιακή και νόστιμη αλλά πολύ πιο ελαφριά και με πολλά θρεπτικά συστατικά.

Αλκοόλ είναι όντως το μεγάλο αγκάθι των εορτών;

Σίγουρα το αλκοόλ μας προσθέτει επιπλέον θερμίδες, 1 γρ αλκοόλ μας δίνει 7 kcal αυτό σημαίνει ότι παίρνουμε αρκετές θερμίδες και από την άλλη υπάρχει το πρόβλημα του μεζέ, συνήθως όταν καταναλώνουμε αλκοόλ δεν το καταναλώνουμε σκέτο, μαζί με αυτό καταναλώνονται τυριά, αλλαντικά, ξηροί καρποί πλούσια σε θερμίδες και πολλές φορές δεν μπορούμε εκεί να ελέγξουμε και την ποσότητα καθώς παρασυρόμαστε από την συζήτηση ή την καλή παρέα.

Τι θα προτείνατε για αυτό;

Μέτρο και σωστές επιλογές. Επιλέγουμε ένα ελαφρύ ποτό όπως κρασί ή μπίρα που περιέχει μικρή ποσότητα αλκοόλ. Δεν ξεχνάμε να πίνουμε αρκετό νερό ενδιάμεσα έτσι ώστε να είμαστε σωστά ενυδατωμένοι και να μην χρησιμοποιούμε το ποτό για να ξεδιψάσουμε. Αν έχουμε επιλογή εδέσματος προτιμούμε τα φρούτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς ή αποξηραμένα φρούτα (όπως σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα) έναντι των τυριών, αλλαντικών κ.λ.π.

 

Επιβάλλεται να κάνω αποτοξίνωση αυτές τις ημέρες

Μόνος του ο καθένας μπορεί να δώσει αυτή την απάντηση στον εαυτό του, ο καθένας από εμάς ξέρει πόσο έφαγε και ποιες ατασθαλίες έγιναν αυτές τις ημέρες επομένως αν αισθάνεται ότι για μια ημέρα θέλει να αποφύγει τις ζωικές τροφές και τα γλυκά και να καταναλώσει φρούτα χυμούς σαλάτες που θα συνοδεύονται από ένα καλό πρωινό, δεν θα το βλάψει πουθενά άλλωστε είναι μόνο μια ημέρα.

Τι θα προτείνατε σαν ημέρα αποτοξίνωσης

Αποχή από ζωικά τρόφιμα για την αποφυγή του κορεσμένου λίπους, ένα πρωινό με σύνθετους υδατάνθρακες αλλά και μέλι που θα μας δώσει ενέργεια για το υπόλοιπο της μέρας, φρούτα και χυμούς σαν ενδιάμεσα γεύματα. Μια μεγάλη ζεστή σαλάτα για μεσημεριανό ή ένα λαδερό φαγητό και αντίστοιχα μπορεί κάποιος να κινηθεί και το βράδυ. Τηρώντας πάντα τα γεύματα ανά 3 ώρες και χωρίς να φτάνει σε ακρότητες δηλαδή από την υπερφαγία να φτάνει κανείς στην αφαγία.

Πιστεύετε ότι κάποιος μπορεί να φτάσει στο αντίθετο άκρο και να μείνει νηστικός;

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ενοχές για ένα επεισόδιο υπερφαγίας ή τελοσπάντων για μια ημέρα που όλοι θα φάνε κάτι παραπάνω. Με αποτέλεσμα μετά να κάθονται νηστικοί. Αυτό δεν είναι  σωστό, δεν είναι λύση η αφαγία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθανόμαστε ενοχές για το γεύμα που καταναλώνουμε. Το φαγητό είναι και αυτό μια  απόλαυση και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε, δεν επιβάλλεται για να απολαύσεις κάτι να είναι σε τεράστια ποσότητα αρκεί να σου προσφέρει την γεύση που θέλεις.

Θα δίνατε κάποια ιδιαίτερη συμβουλή σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή από σακχαρώδη διαβήτη για αυτές τις ημέρες

Επιβάλλεται αυτά τα άτομα να προσέχουν και αυτές τις ημέρες. Τα άτομα με υπέρταση είναι και να αποφύγουν το αλάτι, καλό είναι αν έχουμε ένα άτομο στην οικογένεια με υπέρταση να ετοιμάσουμε ανάλατα όλα τα φαγητά και ο καθένας μετά μπορεί να ρίξει στο πιάτο επιπλέον. Επίσης τα άτομα με υπέρταση είναι καλό να μην ξεχάσουν τα φρούτα τους και τα λαχανικά τους αυτές τις ημέρες, όπως και εμείς οι υπόλοιποι αλλά εκείνοι έχουν ένα παραπάνω λόγο. Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αρκετές ποσότητες καλίου με αποτέλεσμα να τους βοηθά να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα το νάτριο στον οργανισμό τους που ενοχοποιείται και για την αρτηριακή πίεση. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπι να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα λιπαρά τρόφιμα, εννοείτε στα γλυκά και ιδιαίτερα στους κουραμπιέδες που περιέχουν και βούτυρο που εχει κορεσμένο λίπος αλλά και ζάχαρη. Τόσο τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη  όσο και τα άτομα με υπέρταση δεν πρέπει να ξεφύγουν πολύ από το σύνηθες πρόγραμμα διατροφής τους.

Και μια συμβουλή για τα παιδιά και τα γλυκά των εορτών;

Εδώ θα έλεγα ότι επιβάλλεται να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί, δυστυχώς τα γλυκά, τα σοκολοτάκια και τα κεράσματα αυτές τις ημέρες είναι πολλά. Το παιδί δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι είναι καλό και τι όχι για αυτό, επομένως πρέπει να προσέξουμε εμείς τι θα επιλέξει να φάει.  Δεν αφήνουμε τα γλυκίσματα σε εμφανή σημεία που να μπορούν να έχουν πρόσβαση τα παιδιά, έτσι ώστε να μην γίνεται αλόγιστή χρήση. Από την άλλη δεν πρέπει να απαγορεύουμε στα παιδιά την κατανάλωση γλυκών, πρέπει να βρούμε ένα μέτρο και να εξηγούμε στο παιδί από μικρή ηλικία για ποιο λόγο δεν πρέπει να καταναλώνει υπέρμετρες ποσότητες. Κάτι άλλο που πρέπει να καταλάβουν τόσο οι γονείς όσο και οι γύρω από το παιδί είναι ότι αν μάθουμε το παιδί μας σε πολύ γλυκά εδέσματα τότε σίγουρα θα τα αναζητήσει πρέπει όλοι να παραδεχτούμε ότι έχουν ωραία γεύση.

Ακούστε τη συζήτηση:

Accessibility