Τα γλυκά των γιορτών

Τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων είναι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

Πως έφτασαν αυτά τα γλυκά στο τραπέζι και πόσες θερμίδες έχει το καθένα από αυτά;

Καταρχήν για την ιστορία να αναφέρουμε ότι:
Ο κουραμπιές: προέρχεται από την τούρκικη λέξη kurabiye (=κουραμπιές) η οποία μπορεί ετυμολογικά να αναφέρεται στο ξηρό μπισκότο και βούτημα, έχει όμως αραβικές ρίζες.

Στο ξερό μπισκότο προστέθηκαν μετέπειτα τα αμύγδαλα και η άχνη και έτσι καταλήξαμε στο γνωστό και αξιολάτρευτο κουραμπιέ μας, βασικά του συστατικά αμύγδαλα, αλεύρι, ζάχαρη και βούτυρο.

Η καταγωγή του λέγεται ότι ξεκινάει από την Περσία.
Τα μελομακάρονα έχουν πένθιμη ιστορία: κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους σε νεκρώσιμο δείπνο (μετά από κηδεία) προσέφεραν τη «μακαρία» είδος πίτας σε σχήμα μελομακάρονου.

Αργότερα προστέθηκε σε αυτά το μέλι σύμβολο ευζωίας και δημιουργίας, για αυτό και φτιάχνουμε μελομακάρονα για τον ερχομό του νέου έτους.

Τα βασικά τους συστατικά ελαιόλαδο, σιμιγδάλι, αλεύρι, ζάχαρη.
Και αφού αναλύσαμε πως το καθένα από αυτά έφτασε στο τραπέζι μας. Ας δούμε λίγο τις θερμίδες τους
Κουραμπιές: 463 θερμίδες στα 100γρ
Μελομακάρονο: 365 θερμίδες στα 100γρ
Φυσικά κανένα από τα δυο γλυκά δεν ζυγίζει 100γρ όταν τρώμε αλλά περίπου 30 με 40 γρ.
Άρα ένας μέτριος κουραμπιές περιέχει περίπου 139 θερμίδες
Και ένα μέτριο μελομακάρονο περιέχει περίπου 109 θερμίδες
Ποιο από τα δυο είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε:
Αν θα μπαίναμε σε αυτό το δίλημμα εύκολα κανείς θα επέλεγε το μελομακάρονο καθώς έχει σίγουρα λιγότερες θερμίδες και από την άλλη περιέχει μέλι και ξηρούς καρπούς, η αλήθεια βέβαια είναι ότι κανένας μας δεν επιλέγει ένα γλυκό για την θρεπτική του αξία αλλά για την γεύση του, τα θρεπτικά συστατικά μπορούμε να τα πάρουμε από αλλού και όχι τρώγοντας γλυκά…
Όπως καταλαβαίνετε και εσείς η διαφορά στο ένα και στο άλλο γλυκό είναι περίπου 30 θερμίδες όποτε ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που του αρέσει περισσότερο αρκεί να φάει μόνο ένα…

Και αν κανείς ρωτήσει αν υπάρχει τρόπος να φάμε γλυκά χωρίς να παχύνουμε, εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σημαντικό ρόλο παίζει η ποσότητα των γλυκών που θα καταναλώσουμε.

Ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγουμε την υπερφαγία των γλυκών αυτές τις ημέρες είναι να μη τα έχουμε εκτεθειμένα σε πιατέλες.

Αν δηλαδή φτιάξουμε μόνοι μας ή αγοράσουμε γλυκά καλό είναι να τα έχουμε αποθηκευμένα σε ένα κουτί ή σκεύος αποθήκευσης έτσι ώστε να αποφύγουμε την οπτική επαφή, που θα μας δώσει το ερέθισμα να τα καταναλώσουμε κιόλας.

Επίσης στο γιορτινό τραπέζι που συνήθως προσφέρονται γλυκά εκτός από μελομακάρονα και κουραμπιέδες είναι καλό να επιλέξουμε ένα και γιατί όχι να το μοιραστούμε και με το διπλανό μας, με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε το περιττό τσιμπολόγημα από πολλά και διαφορετικά γλυκά.

Μην ξεχνάμε βέβαια ότι υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να καταναλώσουν γλυκά αυτές τις ημέρες.Αυτοί που θέλουν να καταναλώσουν γλυκά αλλά λόγω κάποιων συγκεκριμένων ασθενειών αδυνατούν, μπορούν να δοκιμάσουν τα αγαπημένα τους γλυκίσματα για παράδειγμα χωρίς ζάχαρη, αλλά με την προσθήκη στέβιας.

Και τους αγαπημένους τους κουραμπιέδες μπορούν να τους πασπαλίσουν με ινδική καρύδα.

Εμείς να ευχηθούμε σε όλους καλές γιορτές και όσοι πραγματικά επιθυμούν να καταναλώσουν ένα γλυκάκι αυτές τις ημέρες, ας το κάνουν χωρίς ενοχές.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΠΑΝΤΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ


Δημοσιεύτηκε: 25.12.2019

στο 

Accessibility