Τα φρούτα του φθινοπώρου: Είναι φρέσκα τώρα και η καλύτερη εποχή για να τα φας

Αν και το φθινόπωρο δεν φημίζεται για την ποικιλία των φρούτων του, παρόλα αυτά τα φρούτα παρουσιάζουν ποικιλία βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Έτσι, το Σεπτέμβριο έχουμε σταφύλια, μήλα, αχλάδια, ρόδια, μπανάνες και ακτινίδια. Πάμε να δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρει το καθένα από αυτά.

Μήλα

Τα μήλα περιέχουν βιταμίνες A, D, C, E και επίσης, φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, λίγο ασβέστιο, μαγνήσιο, χλώριο. Τα μήλα βοηθούν εξαιρετικά στο πεπτικό σύστημα χάρη στις φυτικές ινες τους, γι’ αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άτομα που έχουν πρόβλημα γενικά με το έντερο τους και εμφανίζουν δυσκοιλιότητα ή και αιμορροΐδες. Επίσης τα μήλα μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ενώ θεωρούνται ευεργετικά και για όσους υποφέρουν από ημικρανίες.

Αχλάδια

Το αχλάδι είναι πηγή φυτικών ινών, βιταμινών A,B, C, ασβεστίου, φωσφόρου, μαγνησίου, χαλκού και καλίου. Λόγω του υψηλού ποσοστού του σε φυτικές ίνες, βοηθά εξαιρετικά στην δυσκοιλιότητα και την κινητικότητα του εντέρου. Τα αχλάδια συστήνονται σε άτομα με διαβήτη, αρτηριοσκλήρωση και επειδή θεωρούνται διουρητικά συστήνονται και σε άτομα με πέτρες στα νεφρά.

Σταφύλια

Περιέχουν βιταμίνες A, C, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, μαγνήσιο, κάλιο. Ο χυμός τους ονομάζεται και φυτικό γάλα, γιατί μοιάζουν τα συστατικά του με αυτά του μητρικού γάλακτος. Είναι διουρητικά, ευκολοχώνευτα και καθαρκτικά.

Ρόδια

Τα πρώτα ρόδια κάνουν την εμφάνιση τους στο τέλος του μήνα Σεπτεμβρίου και αναλόγως με την ποικιλία από την οποία προέρχονται, μας συντροφεύουν μέχρι και τον Φλεβάρη. Το ρόδι μπορεί να καταναλωθεί μόνο του, σε χυμό, ως μέρος μιας φρουτοσαλάτας ή να συνοδέψει μια ωραία πράσινη σαλάτα.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες (K. C, E, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, B6), μέταλλα (χαλκό, κάλιο, μαγγάνιο) και φυτικές ίνες. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες του ροδιού είναι: οι ελλαγιτανίνες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και φλαβόνες.

Το ρόδι θεωρείται ότι βοηθά στην πρόσληψη του καρκίνου του προστάτη και του μαστού, αλλά και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Μπανάνες

Ειδικά γύρω από την μπανάνα υπάρχουν πολλοί μύθοι ότι δεν βοηθά την απώλεια βάρους. Η μπανάνα περιέχει βιταμίνες B6, B12, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Μάλιστα η μεγάλη ποσότητα καλίου που περιέχει βοηθά εξαιρετικά τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Ταυτόχρονα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηριακής πίεσης λόγω της μειωμένης ποσότητας νατρίου που περιέχει και της υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο.

Βοηθά εξαιρετικά στις κράμπες αθλητές και μη. Τέλος επιδρά θετικά στην κατάθλιψη, διότι περιέχει ένα βασικό αμινοξύ, την τρυπτοφάνη, το οποίο βοηθά στην σύνθεση σεροτονίνης στον οργανισμό, που αποτελεί μια ουσία που επηρεάζει, τα συναισθήματα μας, την διάθεση μας και τον ύπνο μας.

Όσον αφορά τις θερμίδες μια μέτρια μπανάνα περιέχει 120 kcal, περίπου όσες και 1 κανονικό μήλο, άρα μπορούμε να την τρώμε άφοβα.


Δημοσιεύτηκε: 13.09.2017

στο 

Accessibility