Θηλασμός

Ας ξεκινήσουμε με τον ορισμό του θηλασμού: Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το μοναδικό φυσιολογικό και φυσικό τρόπο σίτισης των βρεφών.

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Εξ ορισμού και μόνο κατανοούμε την σημαντικότητα του θηλασμού, ας αναλύσουμε όμως όλα τα στοιχεία.

Πρώτη ερώτηση για μια νέα μαμά είναι πως θα παράγω περισσότερο γάλα;;

Η παραγωγή και η ροή του γάλακτος είναι μία διαδικασία που στηρίζεται στην προσφορά και τη ζήτηση. Δηλαδή όσο το βρέφος τρέφεται με μητρικό γάλα, τόσο αυτό συνεχίζει να παράγεται. Πολύ σημαντικό είναι να θηλάζει το νεογνό, όποτε αυτό πεινάσει, χωρίς να δίνονται ενδιάμεσα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος και υγρά με το μπιμπερό, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής μητρικού γάλακτος.

Η θηλάζουσα θα πρέπει να έχει κατά νου ότι πέραν από την προσφορά και την ζήτηση, αυτά που είναι απαραίτητα για μια επαρκή γαλακτοφορία είναι να αναπαύεται ικανοποιητικά, να τρώει σωστά και ισορροπημένα και να έχει επαρκή πρόσληψη υγρών. Οι μητέρες δε «χάνουν» το γάλα τους. Μία όμως πιεστική ημέρα, μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη και μειωμένη ανάπαυση είναι αρνητικοί παράγοντες. Με μία σωστή διατροφή και πρόσληψη υγρών, ξεκούραση και οπωσδήποτε συχνούς θηλασμούς, η παραγωγή γάλακτος ικανοποιεί τη ζήτηση από το βρέφος.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το διαιτολόγιο της θηλάζουσας;;;

Καλό είναι το διαιτολόγιο της θηλάζουσας να περιλαμβάνει τροφές που περιέχουν φώσφορο (δηλαδή, γάλα, τυρί, κόκκινο κρέας, ψάρι, ψωμί, ρύζι, αυγά και βρώμη), καθώς φαίνεται ότι χρειάζεται για την παραγωγή γάλακτος. Τα ψάρια επίσης, είναι πλούσια σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου και του εγκεφάλου του νεογνού. Καλό θα ήταν να καταναλώνονται τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε τις τροφικές αλλεργίες, οπότε δίνουμε ιδιαίτερη σημασία αν μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου γεύματος το μωρό μας παρουσιάσει πoνάκια ή κάποια αλλεργιογόνο αντίδραση.

Επίσης, η έκθεση του 1991 της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ αναφέρει ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων «δε συνδέεται με μια αυξημένη παραγωγή γάλακτος». Δεν ισχύει δηλαδή, ότι όσο περισσότερο τρώει μια μητέρα, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγει.

Πόσα υγρά να πίνω;;;

Οι ανάγκες σε νερό διαφέρουν από μητέρα σε μητέρα οπότε δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένη ποσότητα υγρών. Αλλά αν θα πρέπει να δώσουμε μια συγκεκριμένη συμβουλή καλό θα είναι το πρόγραμμα της μητέρας να περιλαμβάνει τόσο νερό όσο και χυμούς φρούτων και λαχανικών, γάλα και σούπες. Από εκεί και έπειτα θα πρέπει κάθε γυναίκα να αναγνωρίζει τα σημάδια του οργανισμού της, για παράδειγμα: θα ξέρει ότι δεν πίνει αρκετά υγρά, όταν τα ούρα της είναι σκούρα ή όταν έχει δυσκοιλιότητα.

Πόσο γάλα πρέπει να παράγω για να είναι επαρκές για το μωρό μου;;;

Η μέση ημερήσια παραγωγή γάλακτος για τους πρώτους 6 μήνες είναι περίπου 750 ml και μπορεί να κυμαίνεται από 550 εώς και 1200 ml. Ο όγκος του γάλακτος που παράγεται από την μητέρα εξαρτάται από την συχνότητα των θηλασμών, και επομένως όσο περισσότερο θηλάζει το βρέφος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η παραγωγή γάλακτος. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του θηλασμού, η παραγωγή γάλακτος συνήθως μειώνεται σε 600 ml ημερησίως, ενώ σ’ αυτή τη χρονική περίοδο, τα περισσότερα βρέφη αρχίζουν να καταναλώνουν και στερεή τροφή, με αποτέλεσμα η συχνότητα του θηλασμού να μειώνεται.

Επίσης χρήσιμο είναι να γνωρίζετε τα παρακάτω

Αν το μωρό παρουσιάζει:

  • Αύξηση του βάρους του βρέφους σταθερή και ικανοποιητική, πχ 120-210 γραμμ. την εβδομάδα μετά την τέταρτη ημέρα της ζωής.
  • Αλλαγή τουλάχιστον 6 υγρές πάνες την ημέρα.
  • Τουλάχιστον 2-3 κενώσεις την ημέρα για τις πρώτες εβδομάδες.
  • Τουλάχιστον 8-12 γεύματα την ημέρα για τις πρώτες εβδομάδες διάρκειας περίπου 15-20 λεπτών το καθένα.
  • Υγιής συμπεριφορά του βρέφους.

Τότε σημαίνει ότι το γάλα σας είναι θρεπτικό και το μωρό σας μεγαλώνει φυσιολογικά.

Accessibility