Αβοκάντο, ένας θησαυρός στο τραπέζι μας

Τα τελευταία χρόνια όλοι ακούτε περισσότερο για αυτό το τρόφιμο, δεν ξέρει κανείς που να το κατατάξει λόγω του ότι ενώ φαινομενικά είναι ένα δέντρο που παράγει αβοκάντο, δεν συνηθίζουμε να το καταναλώνουμε σαν φρούτο λόγω της πολύ λιπαρής του γεύσης και της σύνθεσής του.

Η αλήθεια είναι ότι το αβοκάντο αποτελεί μια καλή πηγή καλών λιπαρών, μπορεί κάποιος να προτρέξει να πει πως το αβοκάντο δεν ανήκει στην μεσογειακή διατροφή γιατί συνήθως το χρησιμοποιούσαν οι βόρειοι λαοί σαν βούτυρο, όμως στην Κρήτη υπάρχει σε αφθονία και οι αρχές της μεσογειακής διατροφής έχουν στηριχτεί στην Κρητική διατροφή.

Πως μπορώ να το χρησιμοποιήσω;;;

Το αβοκάντο σπάνια θα το φάει κάποιος μόνο του σαν φρούτο, συνήθως χρησιμοποιείται για συνοδεύσει άριστα ένα αρμυρό γεύμα. Ταιριάζει απίστευτα στην ομελέτα, ενώ συνοδεύει εξαίσια τις σαλάτες μας λεπτοκομμένο ή ως σος με γιαούρτι.

Μπορούμε να το αλείψουμε εύκολα στο ψωμί και να συνδυαστεί είτε με μέλι είτε με αυγό.

Το αβοκάντο μπορεί κανείς να το κόψει σε μια φρουτοσαλάτα μαζί με το μήλο και μέλι, έτσι ώστε το μήλο να σβήσει και την βουτυρώδη γεύση του.

Συνοδεύει άριστα το γιαούρτι, ενώ μπορεί να δράσει πολτοποιημένο σαν βούτυρο σε ένα νόστιμο ριζότο.

Γιατί να το καταναλώσω;;;

  • Το αβοκάντο περιέχει 3 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα, λιγότερο από ένα γραμμάριο φυσικά σάκχαρα και αποφέρει το 8% της ημερήσιας αναγκαίας ποσότητας φυτικών ινών.
  • Σε μια μερίδα 100γρ περίπου μας αποδίδει 167 kcal.
  • Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.
  • Μας βοηθάει να μειώσουμε την LDL «κακή» χοληστερόλη.
  • Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Περιέχει ολεϊκό οξύ, λουτεΐνη, τοκοφερόλες, που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.
  • Κάνει καλό στα μάτια μας. Προλαμβάνει τη φθορά του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού και τον καταρράκτη, λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Κ
  • Η περιεκτικότητά του σε κάλιο, φυλλικό οξύ, προστατεύει κατά τωνκαρδιαγγειακών παθήσεων και συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση τηςαρτηριακής πίεσης.
  • Βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας, λόγω της βιταμίνης Ε και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν άριστο καλλυντικό.
  • Συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου.
  • Παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Φροντίστε λοιπόν να εντάξετε στην διατροφή σας το αβοκάντο και θα ανακαλύψετε γεύσεις που δεν περιμένατε. Εξετάστε το αβοκάντο πριν το αγοράσετε, έτσι ώστε να είναι ώριμο, για να είναι και νόστιμο.

Accessibility