Ελεύθερο γεύμα. Τι σημαίνει και γιατί πρέπει να το αποφύγω;

Καταρχήν απο μόνος του ο όρος ελεύθερο γεύμα σημαίνει ότι έχω στερηθεί τα πάντα και τώρα ήρθε η ώρα να τα φάω όλα. Όλα τα φαγητά μπορούν να υπάρξουν σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, αν τα μαγειρέψουμε με τον κατάλληλο τρόπο

Τι σημαίνει ελεύθερο γεύμα;;;

Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους ένα γεύμα που θα περιέχει πίτσα, πίτα γύρο, γλυκά, burger κ.τ.λ. ένα δηλαδή πολύ λιπαρό γεύμα. Άλλοι πάλι έχουν το αγαπημένο σπιτικό φαγητό με έξτρα σάλτσα και κρέμα γάλακτος και βούτυρο κ.ο.κ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κατηγοριοποιούμε τα τρόφιμα σε καλά και κακά και αυτό από μόνο του μας κάνει να επιθυμούμε περισσότερο τα απαγορευμένα. Ας αλλάξουμε λίγο όμως τις ταμπέλες αυτές: ας φάμε αυτό που μας αρέσει μέσα σε μια φυσιολογική διατροφή, που θα περιλαμβάνει τα αγαπημένα μας γεύματα, παρασκευασμένα με τέτοιο τρόπο, που ούτε θα στερούμαστε κάτι αλλά ούτε θα κάνουμε κακό στην υγεία μας.

Έχουμε στο μυαλό μας πάντα ότι η σωστή διατροφή είναι μια διατροφή χωρίς γεύση μόνο με ψητά και σαλάτες και ξεχνάμε εντελώς την μεσογειακή διατροφή, που είναι από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη διατροφή παγκοσμίως και μάλιστα δεν στερείται καθόλου γεύσεις καθώς περιλαμβάνει όλα τα φαγητά.

Ο μεταβολισμός μου θα αυξηθεί μετά το ελεύθερο γεύμα;;;

Υπάρχουν μύθοι όπως το ότι ένα ελεύθερο γεύμα θα μας αυξήσει τον μεταβολισμό δυστυχώς αυτό δεν ισχύει καθώς όλες οι μελέτες τονίζουν ότι η κατανάλωση λιπαρών γευμάτων δεν επιφέρει καμία αύξηση στον μεταβολισμό και ίσα ίσα σαμποτάρει την προσπάθεια μας να χάσουμε βάρος, καθώς αυτό μας κάνει να επιθυμούμε ακόμη περισσότερο τα λιπαρά τρόφιμα.

Τι πρέπει να κάνω;;

Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι όταν αισθάνεστε, ότι λείπουν αρκετά πράγματα από τις διατροφικές συνήθειες σε ένα πρόγραμμα διατροφής, σημαίνει πως δεν είστε έτοιμοι να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες και πως δεν είναι η κατάλληλή στιγμή να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Πρέπει πρώτα να εκλογικεύσετε την συμπεριφορά σας απέναντι στο φαγητό και μετά να προχωρήσετε σε αλλαγή των συνηθειών σας, έτσι ώστε να μην σας φαίνεται ότι καταπιέζεται τον εαυτό σας για κάτι που θα απολαύσετε μετά και μέσω αυτής της στέρησης να υπερ-καταναλώσετε τροφές που δεν τολμούσατε να αγγίξετε κατά την διάρκεια ενός προγράμματος διατροφής.

Μιλήστε με τον διαιτολόγο σας και αυτός θα είναι σε θέση να σας δώσει λύση σε κάθε σας πρόβλημα. Να σας ετοιμάσει το γεύμα όπως θέλετε εσείς και να το προσαρμόσει στα μέτρα σας. Μην χωρίζετε τα τρόφιμα από μόνοι σας σε καλά και κακά, αυτό από μόνο του αρκεί για να δημιουργήσετε μια αρνητική σχέση με το φαγητό. Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέσο διαφυγής από την καθημερινότητα και μην επιβραβεύεται τους εαυτούς σας με ένα λιπαρό γεύμα, μόνο κακό μπορεί να σας κάνει αυτή η συνήθεια.

Accessibility