Καφές: Ίσως το πιο δημοφιλές ρόφημα

Τα τελευταία χρόνια, όντως ο καφές, αποτελεί το δεύτερο σε κατανάλωση ρόφημα μετά το νερό παγκοσμίως.

Στην Ευρώπη οι χώρες με την μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ είναι οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία, η Φιλανδία, η Σουηδία και η Νορβηγία που η μέση κατανάλωση καφέ φθάνει τα 400 mg ανά ημέρα. Η Ελλάδα είναι η 15η χώρα σε κατανάλωση καφέ με 5,8 kg κατά κεφαλήν το χρόνο, βέβαια άλλες μελέτες μας αναφέρουν ως 17η χώρα αλλά και πάλι με 5,4 kgκατά κεφαλήν κατανάλωση το χρόνο, οπότε κατανοούμε ότι η διαφορά στην θέση κατάταξης έχει να κάνει και με ποιες άλλες χώρες λαμβάνουν μέρος. Σημασία έχει ότι από το 1990 μέχρι σήμερα υπερ- τετραπλασιάστηκε η συνολική κατανάλωση του καφέ στην Ελλάδα.

Ας δούμε όμως τι περιέχει το αγαπημένο αυτό ρόφημα;

Η σύσταση του πιο γνωστού ροφήματος εξαρτάται καταρχήν από την ποικιλία του αν είναι δηλαδή Arabica ή Robusta και κατά δεύτερον από τον τρόπο καλλιέργειας, επεξεργασίας και αποθήκευσης.

Υπάρχουν ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό στον καφέ;

Ο καφές περιέχει μακροθρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες όπως σουκρόζη και μερικές διαιτητικές ίνες καθώς και πρωτεΐνες όπως η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη και η θεοφυλλίνη. Από την άλλη ο καφές επειδή προέρχεται από καρπό περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και βιταμίνη Ε και βιταμίνη C. Περιέχει όμως και διάφορα ανόργανα στοιχεία όπως ο φωσφόρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Ο καφές είναι πλούσιος σε φαινολικά συστατικά, αντιοξειδωτικά δηλαδή. Τα κυριότερα από αυτά είναι οι λιγνάνες και τα χλωρογενικά οξέα.

Ας δούμε και ποιο είδος καφέ περιέχει την περισσότερη καφεΐνη;

Ο καφές φίλτρου περιέχει την μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης ανά μερίδα η οποία κυμαίνεται από 115 mg έως 175 mg ανά 200 ml. Δεύτερος έρχεται ο στιγμιαίος καφές με 65 έως 100 mg καφεΐνης ανά 180 ml ενώ ο εσπρέσο στα 30 ml προσφέρει από 30 έως 65 mg καφεΐνης, κάπου εδώ κυμαίνεται και ο ελληνικός όπου στα 60 ml περιέχει περίπου 40-50 mg καφεΐνης.

Πως μπορεί να επιδράσει ο καφές σε διάφορες καταστάσεις υγείας και καταρχήν στο βάρος;

Για να δούμε πως μπορεί να επιδράσει ο καφές στο βάρος πρέπει να δούμε πρώτα το είδος του καφέ που καταναλώνουμε πόσες θερμίδες περιέχει. Έτσι ένας σκέτος καφέ φίλτρου προσφέρει μόλις 2 θερμίδες ανά 235 mlπου είναι μια τυπική μερίδα, ένας εσπρέσο μόλις 5 θερμίδες ανά 60 ml, όμως έναςlatte φτάνει τις 170 -190 θερμίδεςενώ για κάθε κουταλάκι ζάχαρης που προσθέτουμε πρέπει να προσθέσουμε αντίστοιχα και 20 περίπου θερμίδες, επίσης ο cappuccinoκυμαίνεται στις 120 θερμίδες στα 350 mlμε πλήρες γάλα αντίστοιχα στις 75 με γάλα χωρίς λιπαρά εδώ κατανοούμε ότι αν στον καφέ μας προσθέσουμε και σαντιγί αυξάνουμε πολύ περισσότερο τις θερμίδες.

Ο καφές πιθανώς να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο βάρος, λόγω της αύξησης της ενεργειακής δαπάνης που προσφέρει, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε το είδος του καφέ και την ποσότητα θερμίδων που αγγίζει το ρόφημα που προτιμάμε.

Καφές, κύηση και γαλουχία

Όσον αφορά την κατανάλωση καφέ κατά την διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη ανήκει στις ουσίες που διαπερνούν τον πλακούντα όπως επίσης περνά και στο μητρικό γάλα μέσω των λιπιδίων του γάλακτος. Αν και δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα στην βιβλιογραφία και μια καλά σχεδιασμένη μελέτη για την επίδραση της καφεΐνης στο έμβρυο, η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης (200 mg/ ημέρα) δεν φαίνεται να έχει δυσμενείς επιπλοκές στην κύηση και την υγεία του εμβρύου, όπως και στον θηλασμό και την σύσταση του μητρικού γάλακτος.

Κατανάλωση καφέ και καρκίνος

Εδώ η πλειοψηφία των ερευνών δείχνει μια ευεργετική συσχέτιση ανάμεσα στην μέτρια κατανάλωση καφέ και στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Φαίνεται ότι ο καφές ασκεί προστατευτική δράση σε κάποιες μορφές καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει και δεν φαίνεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις η κατανάλωση του στην έκβαση της νόσου.

Κατανάλωση καφέ και αρτηριακή πίεση

Σε άτομα με αρτηριακή πίεση είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ, διότι η καφεΐνη ως διεγερτική ουσία προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, μπορούν όμως τα άτομα αυτά να απολαύσουν ένα ντεκαφείνέ.

Συμπερασματικά, κατανοούμε ότι η κατανάλωση του αγαπημένου μας ροφήματος όταν γίνεται με μέτρο, ασκεί μια προστατευτική δράση στον οργανισμό, προσοχή θα πρέπει να δείξουμε στην ποσότητα καφέ που καταναλώνουμε καθημερινά καθώς και στο είδος αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα τον καταναλώσουμε. Έτσι προτιμούμε ένα καφέ σκέτο ή με λίγη καστανή ζάχαρη έναντι ενός γλυκού καφέ με γάλα ή αφρόγαλα, που μπορεί να εκτοξεύσει και την ημερήσια θερμιδική μας πρόσληψη.

Accessibility