Τι θα φάμε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Ωραία η γιορτινή ατμόσφαιρα, ωραίο και το γεμάτο καλούδια τραπέζι μας…

Θα τα φάμε όλα όμως ή να δοκιμάσουμε από όλα;;;

 Το καλύτερο είναι να δοκιμάσουμε από όλα, αν είναι απαραίτητο. Όταν λέμε για δοκιμή όμως εννοούμε πραγματική δοκιμή, ουσιαστικά αν κλείσουμε τον αντίχειρα και τον δείκτη μας σχηματίζεται ένας κύκλος αυτή είναι η μπουκιά μας. καλό είναι βέβαια να αποφασίσουμε από την αρχή τι θέλουμε να δοκιμάσουμε. Δεν μπορεί να μας αρέσουν και όλα;;;

Παίρνουμε το πιάτο μας, δεν ξεχνάμε να βάλουμε την σαλάτα μας στο μισό από αυτό η οποία μπορεί να είναι ωμή ή ψητή  και έπειτα επιλέγουμε ότι άλλο θέλουμε να φάμε από το τραπέζι μας. κρέας, πατάτες, ρύζι από τη γέμιση…. Σημαντικό είναι να μην ξαναγεμίσουμε το πιάτο μας μια φορά αρκεί… και όλα να τα δοκιμάσουμε και να χορτάσουμε και να γιορτάσουμε.

Κυρίως πιάτο: γαλοπούλα vs χοιρινό. 

Παραδοσιακά στην Ελλάδα την ημέρα των Χριστουγέννων ως κύριο πιάτο ήταν το χοιρινό μαγειρεμένο με διαφορετικούς τρόπους, από περιοχή σε περιοχή.

Το χοιρινό είναι ένα κρέας με παραπάνω κορεσμένο λίπος σε σχέση με την γαλοπούλα, έχει όμως το θετικό ότι το λίπος του είναι ξεκάθαρο και έτσι μπορούμε να το αφαιρέσουμε, ακόμα και πριν το μαγειρέψουμε.

Περιέχει σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και απαραίτητα αμινοξέα. Στο χοιρινό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το κομμάτι που θα επιλέξουμε. Έτσι το ψαρονέφρι, που αποτελεί και το άλιπο μέρος του χοιρινού, έχει διαφορετικές θερμίδες και περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με  την μπριζόλα.

Επιλέξτε λοιπόν ένα καλό κομμάτι κρέατος και συνοδέψτε το με ρύζι και λαχανικά ή πατατοσαλάτα και να αποτελεί ένα πλήρες Χριστουγεννιάτικο γεύμα.

Η γαλοπούλα ερχόμενη από την Ευρώπη, υπάρχει στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια μας μετά το τέλος της Τουρκοκρατίας.  Ιστορικά και μόνο αξίζει να αναφέρουμε ότι γενικά στην Ευρώπη κατανάλωναν κάποιο πουλερικό τα Χριστούγεννα, όμως η γαλοπούλα καθιερώθηκε μετά την ανακάλυψη της Αμερικής αφού ήταν έδεσμα στο τραπέζι των Αζτέκων.

Η γαλοπούλα έχει τα χαρακτηριστικά των πουλερικών είναι φτωχή σε λίπος, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ. Ενώ είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης που είναι η ορμόνη της ηρεμίας και της χαράς

Σερβίρετέ συνήθως γεμιστή με ρύζι κάστανα ή αποξηραμένα φρούτα και αποτελεί πραγματικά ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.

Και οι δυο επιλογές είναι καλές. Η γαλοπούλα υπερέχει όμως όσον αφορά την μειωμένη ποσότητα λιπαρών, αρκεί να την προσέξουμε στο ψήσιμο.

Όμως στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν υπάρχει μόνο το κυρίως;;;

Για αυτό ακριβώς πρέπει ότι θέλουμε να φάμε, να το βάλουμε εξαρχής στο πιάτο μας, έτσι ώστε να μην τσιμπολογήσουμε από πολλά. Ούτως ή άλλως αν φάμε πολύ μετά θα αισθανθούμε δυσφορία, οπότε σκεφτείτε πως θέλετε να αισθάνεστε μια τόσο γιορτινή ημέρα.

Αλκοόλ: το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε ένα εορταστικό γεύμα θα καταναλώσει τουλάχιστον μια μερίδα αλκοόλ. Τι προτείνεται για αυτό;;;

 Ακριβώς αυτό να καταναλώσει μόνο μια μερίδα αλκοόλ…

Καταρχήν να πούμε ότι εξαρτάται ποιο αλκοολούχο ποτό θα καταναλώσουμε, για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι λοιπόν θα ήταν καλό να προμηθευτούμε ένα καλό κόκκινο κρασί, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά για να εξισορροπήσει με τα πλούσια λιπαρά του γεύματος.

Καλό είναι να μην ξεφύγουμε πολύ από την μερίδα και να μην καταναλώσουμε και άλλα ποτά την ίδια ημέρα.

Ακούστε την Ανδρονίκη Πάντα στον Prisma 91,6


Δημοσιεύτηκε: 19.12.2018

στο  

Accessibility