Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Σκλήρυνση κατά πλάκας και διατροφή

Η 30η ημέρα του Μαΐου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα της πολλαπλής σκλήρυνσης. Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας και κατά πόσο μπορεί να μας ωφελήσει η σωστή διατροφή σε αυτή τη νόσο;;;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ορίζεται ως χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος. Που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Δεν είναι κληρονομική και δεν είναι θανατηφόρα.

Πως μπορούμε όμως να βοηθήσουμε διατροφικά στην νόσο αυτή;;

Τροφές που ενισχύουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και μια γκάμα αντιοξειδωτικών βοηθά τους ασθενείς, να μειώνουν τα συμπτώματα.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ω-3 και ω-6 λιπαρά που αποτελούν θεμέλιο λίθο των μεμβρανών των κυττάρων, βοηθούν εξαιρετικά στην νόσο αυτή. Η μείωση των ελευθέρων ριζών στο σώμα, καθώς και η τήρηση ενός σωστού διατροφικού σχήματος, βοηθά στην μείωση της εξέλιξης της νόσου.

Τις περισσότερες φορές εδώ χρειαζόμαστε και συμπληρώματα διατροφής. Όπως καθαρά ω-3 και ω-6,  βιταμίνη Β12 αλλά και τις υπόλοιπες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Από εκεί και έπειτα στην διατροφή των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί με σκλήρυνση κατά πλάκας πρέπει να υπάρχουν τα ακόλουθα τρόφιμα:

  • Σαρδέλες, σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια για ενίσχυση της λήψης ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων
  • Λιναρόσπορος
  • Σπόροι chia
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά για ενίσχυση της λήψης βιταμινών του συμπλέγματος Β. (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι, σπανάκι, πιπεριά για βιταμίνη Β6 κ.λ.π.)
  • Επίσης σημαντικά για την λήψη Β12 είναι τα αυγά, τα πουλερικά, το γάλα ή το γιαούρτι, το κόκκινο κρέας και το ψάρι

Επειδή τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας συχνά ακολουθούν αγωγή με κορτιζόνη είναι σημαντικό να μην προσλαμβάνουν αλάτι και ζάχαρη, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι κατακρατήσεις και η αύξηση βάρους.

Μην ξεχνάτε, ότι σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση, ήπιας μορφής φυσικά, με την βοήθεια γυμναστή.

Accessibility