Τα γλυκά των Εορτών

Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες καθώς και άλλα γλυκίσματα μπορούν να κατακλύζουν το τραπέζι μας, αυτές τις ημέρες.

Είναι όντως οι ημέρες που περνώντας έξω από τα σπίτια έρχεται η πλούσια μυρωδιά γαρίφαλου, κανέλας και η μυρωδιά του φρέσκου βουτύρου. Αρώματα και γεύσεις σε γυρνούν πίσω στα παιδικά σου χρόνια και ξεχνώντας θερμίδες και συνέπειες απολαμβάνεις παραπάνω από ένα γλύκισμα. Σημαντικό είναι τις ημέρες αυτές να λειτουργούμε με το συναίσθημα αλλά και με σύνεση.

Τα μελομακάρονα είναι και το πιο ¨υγιεινό¨ αν θα μπορούσαμε να το πούμε έτσι γλυκό των ημερών διότι παρασκευάζονται με ελαιόλαδο, μέλι, καρύδια σε αντίθεση με τους κουραμπιέδες οι οποίοι παρασκευάζονται από βούτυρο που περιέχει κορεσμένο λίπος.

Οι θερμίδες στα αγαπημένα γλυκίσματα των εορτών είναι 175 θερμίδες για ένα μελομακάρονο των 50γρ. ενώ ένας κουραμπιές των 65 γρ αποδίδει περίπου 282 θερμίδες. Υπάρχει βέβαια τρόπος να μειώσουμε τις θερμίδες και σε αυτά τα γλυκίσματα, μπορούμε για παράδειγμα να παρασκευάσουμε τα μελομακάρονα με στέβια έτσι ώστε να μειώσουμε τις θερμίδες της ζάχαρης.

Ένα μέσο μελομακάρονο που έχει παρασκευαστεί με στέβια χωρίς μέλι και ζάχαρη περιέχει περίπου 115 θερμίδες και είναι κατάλληλο για εκείνους που απέχουν από την ζάχαρη για λόγους υγείας (π.χ. φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη) Επίσης, επειδή οι κουραμπιέδες θα λέγαμε ποτίζουν με άχνη ζάχαρη, θα μπορούσαμε να τους πασπαλίσουμε με ινδική καρύδα, εδώ δεν μειώνονται πάρα πολύ οι θερμίδες πέφτουν μόλις στις 250- 260, σίγουρα όμως είναι μια καλή εναλλακτική ιδιαιτέρα για τα παιδιά, έτσι ώστε να μην συνηθίσουν στις πολύ γλυκές γεύσεις.

Οι δίπλες είναι νόστιμες, περιέχουν και αυτές καρύδια και μέλι αλλά τηγανίζονται και έτσι ρουφούν αρκετό λάδι, οι θερμίδες μια δίπλας 45 γρ φτάνουν τις 170. Το καλύτερο είναι να τις παρασκευάσετε με ελαιόλαδο, αντί για κάποιο σπορέλαιο έτσι ώστε να θωρακίσουμε και τον οργανισμό μας με μονοακόρεστα λιπαρά.

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτόμαστε είναι να μην καταναλώνουμε παραπάνω από ένα γλυκό την ημέρα και πάντα ανεξαρτήτως θερμίδων ο καθένας θα πρέπει να επιλέγει αυτό το γλυκό που του αρέσει περισσότερο.

Παρακάτω σας δίνω συνταγή για μελομακάρονα με στέβια, πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι αν δεν είναι απαραίτητο να απέχετε από την ζάχαρη και το μέλι δεν είναι ανάγκη να κάνετε αυτή την αντικατάσταση

Υλικά (για 30 περίπου κομμάτια)

* 600γρ. Αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του ή αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις με 1 κ.γ. σόδα και 1κ.γ.μπεικιν πάουντερ (προσοχή το μπέικιν πάουντερ περιέχει αλάτι αν για κάποιο λόγο πρέπει να απέχετε εντελώς από αυτό αντικαταστήστε το με σόδα)
* 2 κ.σ. Σιμιγδάλι
* 250ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
* 50 ml κονιάκ
* Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι
* 300ml σπορέλαιο
* 1 Βανίλια
* 1 κ.γλ. Κανέλα
* ¼ κ.γλ. Γαρύφαλλο
* 1 φλ. τσ. στέβια
* 200 Τριμμένο καρύδι

Για το σιρόπι:

* 300ml νερό
* 1 φλ.τσ. στέβια
* 1 ξυλαράκι κανέλα
* 2 καρφάκια γαρύφαλλο
* 1 μανταρίνι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220 βαθμούς.

Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Πλάθουμε σε μικρά μελομακάρονα γιατί κατά το ψήσιμο φουσκώνουν πολύ. Δεν χρειάζεται να τα πλάσουμε πολύ ώρα γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ζύμη θα βγάλει το λάδι της. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά.

Όσο ψήνονται τα μελομακάρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά να πάρουν μια βράση. Το μανταρίνι θα το βάλουμε κομμένο μέσα στην κατσαρόλα αφού στύψουμε μέσα το μισό. Αφήνουμε το σιρόπι για 3 περίπου λεπτά να βράσει, σβήνουμε την φωτιά και το αφήνουμε στο μάτι μέχρι να γίνουν τα μελομακάρονα.

Μόλις τα μελομακάρονα είναι έτοιμα τα σιροπιάζουμε ζεστά με το χλιαρό σιρόπι βουτώντας τα στο σιρόπι. Τα κρατάμε εκεί για 20 δευτερόλεπτα περίπου φροντίζοντας να τα αναποδογυρίζουμε ώστε να σιροπιαστούν καλά. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Όσο για τους κουραμπιέδες κάντε μόνο αυτή την μικρή αντικατάσταση αντί για ζάχαρη άχνη βάλτε ινδική καρύδα.

Και να θυμάστε μην αισθάνεστε ενοχές ποτέ, πρέπει να απολαμβάνουμε την κάθε περίοδο της ζωής μας ξεχωριστά, αφεθείτε στην απόλαυση των εορτών η οποία δεν συνάδει απαραίτητα με την απόλαυση των γλυκών.

Accessibility