Θαυματουργοί σπόροι: ΣΠΟΡΟΙ CHIA ή Salvia Hispanica

Τα μικρά μαύρα σποράκια που αποτελούν το μυστικό των Μάγια και των Αζτέκων, βλέπουμε να έχουν κατακτήσει την αγορά και όχι άδικα. Πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά, μπορούν να μας δώσουν καθημερινά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα αποτελούν πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Chia στην γλώσσα των Μάγια σημαίνει << δύναμη>> αποτελούν λοιπόν την ιδανική λύση να συνοδεύσουν το πρωινό μας, για αυτό θα πρέπει να γνωρίζεται ότι οι σπόροι chia πρέπει να μουλιάσουν για να μας δώσουν τα θρεπτικά τους συστατικά. Επομένως, καλό είναι πριν τους καταναλώσετε να τους αφήσετε 6 περίπου ώρες σε νερό. Υπάρχουν όμως και πολλές και ωραίες συνταγές για πρωινό όπως τα overnight oatmeal που μπορείτε να τα παρασκευάσετε με  γάλα αγελάδας , αμυγδάλου, σόγιας κ.ο.κ., γιαούρτι, μέλι, φυστικοβούτυρο, σπόρους chia και διάφορα φρούτα όπως cranberries, blueberries ή μπανάνα. Δοκιμάστε το και θα δείτε πόσο θα αργήσετε να πεινάσετε λόγω της περιεκτικότητας των σπόρων σε φυτικές ίνες.

ΣΠΟΡΟΙ ΗΜΕΡΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Παρεξηγημένοι και θαυματουργοί. Μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες , λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και ιχνοστοιχεία. Μπορούν να βοηθήσουν άτομα με διατροφικές ελλείψεις καθώς περιέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6. Για τον ίδιο λόγο φαίνεται να έχουν μεγάλο όφελος στο καρδιαγγειακό σύστημα, ιδιαίτερα στην μείωση της χοληστερόλης, στην μείωση των τριγλυκεριδίων αλλά και  στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

KINOA H Chenopodium quinoa

Ένα  μυστικό των Ίνκας  στο τραπέζι μας. Πολύ εύκολη στην παρασκευή της και ταυτόχρονα πολύ θρεπτική. Πλούσια σε φυτικές ίνες αποτελεί ένα ψευτοδημητριακό καθώς περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών. Συνοδεύει άριστα τις σαλάτες μας καθώς μας δίνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά και τον κορεσμό που αναζητάμε.

Πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες με μια πολύ καλή αναλογία σε απαραίτητα αμινοξέα, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αποτελεί ιδανική επιλογή όχι μόνο για τις σαλάτες μας αλλά και για συνοδευτικό στο κρέας μας.

Ταυτόχρονα, η κινόα, λόγω της περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη, αποτελεί μία εξαιρετική τροφή για τους χορτοφάγους, καθώς τους βοηθάει να προσλάβουν τις απαραίτητες για το σώμα πρωτεΐνες. Βοηθάει τα άτομα με χαμηλό αιματοκρίτη λόγω της περιεκτικότητας της σε χαλκό.  Ανακουφίζει από τις ημικρανίες λόγω της περιεκτικότητας της σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, και φώσφορο. Ενώ αποτελεί ιδανικό μεταγωνιστικό γεύμα για τους αθλητές καθώς τους εφοδιάζει τόσο με απαραίτητα αμινοξέα όσο και με τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία. Μια ακόμη ομάδα που μπορεί να την χρησιμοποιήσει είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 λόγω της περιεκτικότητας της σε ψευδάργυρο  βοηθάει στην παραγωγή ινσουλίνης ενώ ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης μας επιτρέπει την ρύθμιση του διαβήτη. Τέλος, μην ξεχάσουμε τα άτομα με δυσανεξία στην γλουτένη που μπορούν να την καταναλώσουν άφοβα.

Accessibility