Σίδηρος: Ένα πολύτιμο ιχνοστοιχείο

Η έλλειψη σιδήρου από τον οργανισμό μας, προκαλεί αίσθημα κόπωσης, αδυναμίας και απάθειας. Στην αμέσως επόμενη φάση καταλήγει σε σιδηροπενική αναιμία. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το σίδηρο τόσο απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας;

Ο σίδηρος περιέχεται στην αιμοσφαιρίνη του αίματος και συμμετέχει στην μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονες στους άλλους ιστούς του οργανισμού. Περιέχεται επίσης, στην μυοσφαιρίνη μεταφέροντας και αποθηκεύοντας έτσι το οξυγόνο στους μύς. Επιπλέον, συμμετέχει ως ένζυμο σε πολλές αντιδράσεις του οργανισμού μας.

Ο σίδηρος περιέχεται σε διάφορα τρόφιμα και σε διάφορες συγκεντρώσεις. Στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα οστρακοειδή, τα ψάρια και τα πουλερικά βρίσκεται σε πιο εύκολα απορροφήσιμη μορφή. Περιέχεται επίσης στις φακές και στο σπανάκι, μόνο που  η απορρόφηση του από την κατανάλωση των τροφών αυτών είναι περίπου στο 5%.

Ο σωστός συνδυασμός τροφίμων είναι αυτός που θα μας δώσει τη μέγιστη απορρόφηση σιδήρου. Έτσι θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η ταυτόχρονη κατανάλωση βιταμίνης C αυξάνει την απορρόφηση του ιχνοστοιχείου, ενώ αντίθετα οι τανίνες και το φυτικό οξύ μειώνουν την απορρόφηση του.

Accessibility